phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

‘Hengelo wordt een supertent’ Orthopedisch Centrum Oost Nederland (OCON), een ‘pareltje’ binnen ZGT Hengelo.

Datum:23 March 2015 11:01

 

Copyright (c) 2015 De Twentsche Courant Tubantia 20/03/2015
 

door Gerard Smink HENGELO –Geen brede managementlaag in de zorg, directeur Ivo Buchholz van OCON houdt van ‘korte lijnen’. Driekwart van zijn werktijd is hij orthopedisch chirurg binnen OCON, dat binnen de muren van ZGT Hengelo is gevestigd. De rest van zijn uren vult hij met managementtaken. Voorzitter Meindert Schmidt van ZGT noemde OCON, gespecialiseerd in de behandeling van de meest uiteenlopende orthopedische klachten, één van de pareltjes binnen het ziekenhuis nieuwe stijl ‘waar heel Nederland nog veel van kan leren’. De schotten zijn verdwenen. Verschillende medische disciplines werken in de kliniek samen in het belang van de patiënt. Alle voorzieningen van het ziekenhuis zijn voorhanden. Er wordt efficiënt gewerkt, zodat onnodige kosten voorkomen worden. OCON, met 220 personeelsleden, staat via ZGT bij álle zorgverzekeraars onder contract en dat is niet voor niets. 

De veertien orthopeden en drie chefs de clinique zijn voortdurend bezig zich verder te specialiseren in negen subspecialisaties. „Zodat de operaties op een kwalitatief hoog niveau staan”, zegt Ivo Buchholz. De orthopeden verrichten ook ‘basaal wetenschappelijk onderzoek’ en schrijven artikelen, dit alles in samenwerking met de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. 

OCON, voortgekomen uit twee maatschappen binnen ZGT, is opgericht in 2010 en werkt zelfstandig binnen de muren van het ziekenhuis. De aanloop van patiënten uit heel Twente is enorm: mensen met klachten aan de knie, heup, schouder of elleboog, rug, hand of pols, voet of enkel. 

In 2013 werd OCON uitgeroepen tot zorgonderneming van het jaar. Dat trekt de aandacht van ver buiten Twente. Buchholz: „Jaarlijks worden er 200 kinderen met een klompvoet geboren. Voor behandeling van zo’n klompvoet krijgen we zelfs mensen uit Amsterdam en Rotterdam binnen. "

We hebben veel specialistische kennis in huis, dat wordt landelijk erkend. We kunnen veel behandelingen kwalitatief goed uitvoeren. Samen met Enschede zijn we door de Nederlandse Orthopedische Vereniging aangewezen als specialistisch centrum op dit terrein.” 

Uiteindelijk wil Buchholz dat OCON ‘de voorloper is van andere klinieken’. Meer samenwerking wordt gezocht met andere maatschappen voor speciale aandachtsgebieden, bijvoorbeeld de behandeling van liesbreuk. Verdieping van de specialismen is daarbij de leidraad. „Tegen de zorgverzekeraars zeg ik: ‘zie dit als winst en niet als een bedreiging’. „De zorg voor de patiënt moet prima geregeld zijn en tegelijk willen we goed op de kosten letten. Nederland heeft de mooiste zorg van Europa en dat moet zo blijven.” 

Directeur van OCON en orthopeed Ivo Buchholz: „ZGT Hengelo wordt een supertent. Er wordt een nieuw hoofdstuk in de zorg geschreven, met nieuwe kansen. Aan ons zal het niet liggen. Tegen de zorgverzekeraars zeg ik: zie dit als winst en niet als een bedreiging.”