phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Hand-pols-chirurgen in Hengelo: ‘Trek eerder aan de bel als de pijn niet over gaat’

Datum:30 October 2018 19:31

Ze hebben beiden een jaar lang in Kaapstad honderden aandoeningen aan handen en polsen behandeld. Edwin Ooms en Anne Vochteloo horen sinds kort bij de tien Europees gecertificeerde orthopedisch hand-polschirurgen in het land. „Met je handen doe je alles.”

‘U moet er maar mee leren leven’. Als er één doktersadvies is dat Edwin Ooms (49) en Anne Vochteloo (40) liever niet willen geven of horen, dan is het dit.  Niets meer doen is voor hen de allerlaatste optie, zeker als het aandoeningen aan hand en pols betreft. „Met je handen doe je bijna alles. Zonder goed functionerende handen valt heel veel weg”, zegt Ooms.  

OCON
Orthopeden zijn medisch specialisten aan het bewegingsapparaat. Ooms en Vochteloo zijn binnen de orthopedische kliniek OCON al langere tijd gericht op de ‘bovenste extremiteit’ oftewel de arm. In Zuid-Afrika hebben ze zich in een topkliniek verder gespecialiseerd in de behandeling van handen en polsen. „We blijven natuurlijk ook veel aandacht houden voor de schouders en de rest van de armen”, zegt Ooms. „Je moet als arts er altijd voor waken dat je geen superspecialist wordt die het totale beeld niet meer ziet van de mens die voor je staat.”

Pijn
„Je kunt een probleem met één lichaamsdeel ook domweg niet los zien van de rest”, vindt Vochteloo. „De plek waar een pijn wordt gevoeld, hoeft niet altijd de plek van de oorzaak te zijn. Soms is er iets mis in de schouder waardoor de beweging van de hand wordt beperkt.” Loop hoe dan ook niet te lang met pijn door, is het dringende advies van Ooms en Vochteloo. „Trek alsjeblieft aan de bel bij de huisarts als pijn wekenlang blijft aanhouden na een val of ongelukje. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op blijvend ongemak of functieverlies.”    

Inzicht
Meer patiënten kunnen helpen door een beter inzicht in het samenspel tussen spieren, botten, pezen en bloedvaten. Dat is het doel waarmee Ooms en Vochteloo als tweespan de hand-polschirurgie een stap verder willen brengen. Niet alleen in Twente, maar in heel Nederland. „En dat is nodig”, zegt Vochteloo, die ook landelijk secretaris van de Vereniging voor Handchirurgie is. „In de top drie van schadeclaims van patiënten met blijvende klachten na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp staan de hand-polsaandoeningen. Stel je voor wat een blijvend leed bij de patiënt en maatschappelijke schade dat veroorzaakt. Zo veel mensen die hun handen niet of minder goed kunnen gebruiken in hun werk, hobby of huishouden. Dan heb ik het nog niet over het maatschappelijk verlies van iemand zonder functionele handen.” 

Ooms: „Met 3D-technieken plannen we sinds enige tijd heel precies standcorrecties van pols of onderarm die verkeerd zijn vastgegroeid na een breuk. De botmodellen hiervoor printen we hier zelf met een 3D printer. Deze techniek is een enorme vooruitgang”


Bron: Tubantia
Lees hier het orginele artikel