phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Werkgroep infectiepreventie orthopedie winnaar ZGT-prijs Kwaliteit & Veiligheid!

Datum:12 May 2015 17:26

Op dinsdag12 mei jl. werd de ZGT-prijs kwaliteit & veiligheid 2015 op feestelijke wijze uitgereikt door dhr. Prof. Dr. T. Wiggers, lid van de Raad van Toezicht van ZGT.

De vier genomineerden presenteerden hun verbetervoorstel voor het publiek. Alle genomineerden maakten bovendien kans op de publieksprijs. 

Het verbetervoorstel ‘permanente werkgroep infectiepreventie orthopedie’ (door; J.C. Rompen, M. Tijink en V. Dobbelhoff) sleepten de ZGT-prijs én publieksprijs in de wacht! Zij krijgen deze erkenning voor het beste verbeterplan voor kwaliteit en veiligheid in de zorg. 
Het project kreeg van het publiek 161 stemmen en won hiermee de wisseltroffee (een kunstwerk van de kunstenaar Henk Adriaan Meijer).

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de Raad van Bestuur en Coöperatiebestuur Medisch Specialisten en dienen te worden besteed aan bevordering van de kwaliteit van de patiëntenzorg.

De winnende projecten zijn:

  • Eerste prijs (€ 2.000): Permanente werkgroep infectiepreventie orthopedie. Deze werkgroep constateerde dat het infectiepercentage van de heupprothesiologie te hoog was. Zij hebben transparantie geboden om de complicaties goed in beeld te krijgen en op te lossen. De jury bewondert in dit initiatief het zelf reflecterend vermogen van de vakgroep om de complicaties goed in beeld te krijgen en op te lossen. Ook bij de ziektekostenverzekeraar is het positieve effect niet onopgemerkt gebleven: de complimenten van hen heeft OCON al in ontvangst kunnen nemen.
  • Tweede prijs (€ 1.000): Palliatief consultteam ZGT lijn 1-2. Dit team zorgt ervoor dat er naast de lichamelijke aspecten beter aandacht is voor sociale, spirituele en psychische aspecten bij terminale patiënten. De patiënt krijgt minder belastende behandelingen en ziekenhuisopnames in de laatste levensfase en leeft hierdoor meestal langer. Uiteindelijk kan hij ook sterven op de plek die hem dierbaar is. De betrokkenheid van de huisarts is hierin groot en het levert lage zorgkosten op.
  • Derde prijs(€500): Borstvoeding en diabetes mellitus. Vrouwen met diabetes hebben een verhoogd risico op het vertraagd op gang komen van de melkproductie. Door tijdens de zwangerschap te starten met kolven (antenataal kolven) wordt de kans op kunnen geven van borstvoeding vergroot.
     

Tot 8 mei konden bezoekers, patiënten en medewerkers bepalen wie de publieksprijs won. Daarvoor konden de afgelopen weken de posterpresentaties van de genomineerde verbeterplannen beoordeeld worden die in de centrale hal stonden.