phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Veel belangstelling voor symposium OCON Sportmedische kliniek

Datum:09 March 2015 09:22


Woensdag 4 maart bezochten 180 belangstellenden, waaronder veel fysiotherapeuten, operatie assistenten, huisartsen en orthopedisch chirurgen, het symposium van OCON Sportmedische kliniek met als onderwerp voorste kruisbandletsels. De Grolsch Veste bleek een perfecte locatie voor dit evenement. 


Kruisbandletsel is ernstig knieletsel
Diverse gerenommeerde sprekers presenteerden de laatste wetenschappelijke stand van zaken rondom voorste kruisbandletsels. Op het gebied van preventie valt nog veel werk te verzetten. Het toenemend aantal kruisbandletsels bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar is een zorgwekkende ontwikkeling. Op de middellange termijn ontwikkelen mensen na een kruisbandletsel namelijk knie artrose .Ook de groep patiënten die operatief behandeld wordt door middel van een voorste kruisband reconstructie. Daarnaast komt een groot deel van de geopereerde patiënten uiteindelijk niet terug op zijn oorspronkelijke sportniveau. 


Huidige operatietechnieken goed, maar niet perfect
Orthopedisch chirurg Henk van der Hoeven van Bergman Clinics benadrukte dat bij de huidige technieken van kruisbandchirurgie de oorspronkelijke situatie nooit perfect hersteld kan worden. Er is dus behoefte aan verbetering. 


Onderzoek naar hechten van voorste kruisband
Roy Hoogeslag, orthopedisch chirurg bij OCON, presenteerde daarom het wetenschappelijk onderzoek dat hij momenteel doet naar het primair hechten van acute voorste kruisbandletsels. Hoewel dit veelbelovende resultaten heeft opgeleverd bij een Zwitserse groep patiënten moet de techniek zich ten opzichte van de huidige operatietechniek en op de lange termijn nog bewijzen.


Wat is het goede moment weer te gaan sporten na kruisbandoperatie?
Alli Gokeler, fysiotherapeut en wetenschapper, liet diverse mogelijkheden zien waarmee het revalidatieproces van patiënten die een voorste kruisbandoperatie hebben ondergaan beter kan worden gemeten zodat het moment van sport hervatting zo veilig mogelijk gekozen kan worden. Dit moet er in de toekomst toe leiden dat minder mensen hun geopereerde kruisband opnieuw scheuren. 
 

MRI biedt geweldige mogelijkheden tot afbeelden knie anatomie
Tenslotte liet radioloog Sjoerd van Raak fraaie MRI beelden zien van kruisbandletsels en de bijbehorende karakteristieke kenmerken waarop gelet moet worden. 


OCON Sportmedische kliniek brengt professionals samen onder 1 dak
Orthopedisch chirurg Christiaan Rompen benadrukte in zijn voordracht de noodzaak tot verdere preventieve maatregelen om het stijgende aantal sportblessures een halt toe te roepen. Geïntegreerde samenwerking tussen de verschillende professionals die bij de sportzorg betrokken zijn zoals onder andere sportfysiotherapeuten, sportartsen, huisartsen en orthopedisch chirurgen is daartoe vereist. 


Binnen OCON Sportmedische kliniek werken al deze professionals nauw met elkaar samen waardoor de patiënt zich slechts aan 1 loket hoeft te melden. Tevens wordt bij OCON Sportmedische kliniek sterk ingezet op preventieve sportzorg door middel van sportkeuringen, trainingsprogramma's en sportmedische begeleiding bij sportverenigingen en professionele sporters.


De avond werd voorgezeten door orthopedisch chirurg Anil Peters. Hij deed dit zeer geanimeerd en vroeg onder andere aan elke spreker wat hij zelf zou doen als hij z'n voorste kruisband zou scheuren. Hierop kwamen genuanceerde antwoorden waaruit goed viel op te merken dat een voorste kruisbandoperatie een goede ingreep is, mits die wordt aangeboden aan de juiste categorie patiënten.