phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Corpus liberum elleboog

Aandoening

Wat is een corpus liberum?
De elleboog wordt gevormd door drie botten die bij elkaar komen in twee gewrichten. In deze gewrichten kan een corpus liberum ontstaan. Een corpus liberum (gewrichtsmuis) is een los stukje kraakbeen wat zich in het gewricht bevindt. Wanneer deze gewrichtsmuis tussen het gewricht schiet dan kan dit de beweging van de elleboog belemmeren. De elleboog kan op slot schieten. 

 Wat zijn de oorzaken van een corpus liberum?
Een gewrichtsmuis in de elleboog kan ontstaan door slechte doorbloeding. Wanneer de doorbloeding in een deel van de elleboog niet goed is dan kan een deel van het bot afsterven. Afgestorven bot kan van het bot afbreken en hierdoor los in het gewricht terechtkomen. Dit is vooral bij kinderen en jong volwassenen het geval. Bij oudere mensen komt dit vaak voor bij artrose (elleboogartrose). 

Klachten en symptomen

In welke levensfase komt het voor?
Een gewrichtsmuis komt bij alle leeftijdscategorieën voor: bij jonge kinderen, volwassenen en ouderen. 

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
Gewrichtsmuizen (corpora libera) gaan vaak gepaard met slotklachten. Doordat de corpus liberum los in het gewricht zit kan het tussen het gewricht terechtkomen. Het gevolg hiervan is dat het gewricht op slot zit: de elleboog kan niet meer bewogen worden. Deze slotklachten verdwijnen weer als de corpus liberum weer een andere plaats binnen het gewricht aanneemt. 

Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De orthopedisch chirurg zal een anamnese afnemen, bij een anamnese worden gerichte vragen gesteld over uw klachten, maar ook over uw medische voorgeschiedenis. Daarnaast zal de orthopedisch chirurg uw elleboog onderzoeken. Op basis hiervan kan de orthopedisch chirurg bekijken of er sprake kan zijn van een corpus liberum in de elleboog. Mogelijk is aanvullend onderzoek noodzakelijk om een juiste diagnose te kunnen stellen. 

Welke onderzoeken worden gedaan?
Naast het lichamelijk onderzoek worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt. Deze kunnen vaak bevestigen of er sprake is van een gewrichtsmuis of niet. Een CT- of MRI-scan kan meer duidelijkheid geven over de eventuele schade aan het kraakbeen in het gewricht en de exacte locatie van de muis.

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Soms verdwijnen de klachten van een gewrichtsmuis na enkele weken of maanden vanzelf, maar meestal is een operatieve behandeling noodzakelijk.

Operatieve behandeling

In de meeste gevallen wordt de gewrichtsmuis operatief verwijderd. Een operatie wordt vooral gedaan als de gewrichtsmuis klem zit in het gewricht. Dan kan deze namelijk schade aan het kraakbeen veroorzaken en daarom is het belangrijk om de gewrichtsmuis zo snel mogelijk te verwijderen.

Voor de operatie
Anesthesie
De te opereren elleboog wordt verdoofd met een regionaal pijnblok (een zenuwblokkade), al dan niet in combinatie met algehele narcose. Vlak voor de operatie krijgt u dit pijnblok toegediend door een prik in uw hals. Dit zorgt ervoor dat u tijdens, maar ook nog een aantal uren na de operatie minder tot geen pijn voelt. Deze pijnblokkade is meestal binnen 12 tot 24 uur uitgewerkt. 

Tijdens de operatie
De operatie wordt uitgevoerd via een open procedure of via een kijkoperatie (arthroscopie). Bij deze open procedure maakt de orthopedisch chirurg een kleine snee van ongeveer twee tot vier centimeter. Bij een kijkoperatie maakt hij twee à drie steekgaatjes van een centimeter, waardoor hij een kijkbuisje en hulpinstrumenten kan inbrengen. Hiermee wordt het totale ellebooggewricht bekeken en waar nodig behandeld. Uw orthopedisch chirurg bespreekt op de polikliniek welke behandeling u krijgt. De operatie duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Hechtingen
De wond wordt altijd gehecht met niet-oplosbare hechtingen; deze mag u na 14 dagen laten verwijderen bij uw huisarts.

Na de operatie
Opnameduur
Een bandherstel van de elleboog gebeurt meestal in dagbehandeling; u mag naar huis op de dag van de operatie.

Complicaties
Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • een nabloeding in de elleboog;
  • een infectie van de wond. Antibiotica wordt voorgeschreven afhankelijk van de ernst van de infectie en in sommige gevallen wordt de wond gespoeld;
  • schade door de operatie aan structuren rond de elleboog, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeldzaam;
  • een stijf gevoel in de elleboog.


Contact opnemen
Neem contact op met uw orthopedisch chirurg indien:

  • een bloeding niet stopt nadat u er 10 minuten stevig tegenaan hebt gedrukt;
  • u heftige pijn ervaart die niet goed reageert op de pijnmedicatie;
  • een infectie van de wond zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus;
  • er sprake is van een abnormale zwelling of koorts;
  • het gevoel en de beweeglijkheid in uw vingers, arm en schouder 24 uur na de ingreep nog niet volledig terug is. De pijnblokkade die u krijgt werkt namelijk maximaal 24 uur, daarna moet alles weer normaal functioneren.


U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 3370.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 5560.

Nabehandeling

Sling
Na het verwijderen van een gewrichtsmuis krijgt u een sling (draagband) aangemeten. Deze sling moet u enkele dagen dragen. Het geeft rust aan het geopereerde gebied. Het drukverband dat na de behandeling aangebracht is mag worden verwijderd na 2 dagen. U mag de sling afdoen wanneer u zich gaat douchen/wassen. Bij het aankleden van uw bovenkleding buigt u licht voorover en doet u eerst de behandelde arm door het T-shirt of het hemd, de onbehandelde arm volgt daarna.

Fysiotherapie
U mag uw arm op geleide van de pijnklachten zo normaal mogelijk bewegen. Om stijfheid van de elleboog te voorkomen krijgt u oefeningen mee van de fysiotherapeut.

Revalidatie
U moet er rekening mee houden dat u na de operatie geen auto kunt rijden en niet mag fietsen gedurende 2-4 weken. Dit kan weer als u weinig pijn hebt en een goede controle over de arm en schouder hebt, zodat dit verantwoord is. Voor het herstel van deze ingreep moet u rekenen op een periode van 2 tot 4 maanden. Het kan tot 8 weken duren voordat u uw elleboog volledig kunt strekken.

Medicatie
Het is belangrijk om te weten dat een operatie aan de elleboog erg pijnlijk kan zijn. U krijgt daarom een recept voor goede pijnstillers mee. Ondanks deze pijnstillers kunt u de eerste weken na de operatie pijn voelen. Daarna wordt de pijn langzaam minder. 

Controle
6-8 weken na de operatie komt u voor een controle afspraak bij uw orthopedisch chirurg.