Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Corpus liberum elleboog

Aandoening Wat is een corpus liberum?

De elleboog wordt gevormd door drie botten die bij elkaar komen in twee gewrichten. In deze gewrichten kan een corpus liberum ontstaan. Een corpus liberum (gewrichtsmuis) is een los stukje kraakbeen wat zich in het gewricht bevindt. Wanneer deze gewrichtsmuis tussen het gewricht schiet dan kan dit de beweging van de elleboog belemmeren. De elleboog kan op slot schieten.

3-7-4-corpus_liberum_elleboog.png Wat zijn de oorzaken van een corpus liberum?

Een gewrichtsmuis in de elleboog kan ontstaan door slechte doorbloeding. Wanneer de doorbloeding in een deel van de elleboog niet goed is dan kan een deel van het bot afsterven. Afgestorven bot kan van het bot afbreken en hierdoor los in het gewricht terechtkomen. Dit is vooral bij kinderen en jong volwassenen het geval. Bij oudere mensen komt dit vaak voor bij artrose ( elleboogartrose ).


Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

Een gewrichtsmuis komt bij alle leeftijdscategorieën voor: bij jonge kinderen, volwassenen en ouderen.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?

Gewrichtsmuizen (corpora libera) gaan vaak gepaard met slotklachten. Doordat de corpus liberum los in het gewricht zit kan het tussen het gewricht terechtkomen. Het gevolg hiervan is dat het gewricht op slot zit: de elleboog kan niet meer bewogen worden. Deze slotklachten verdwijnen weer als de corpus liberum weer een andere plaats binnen het gewricht aanneemt.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

De orthopedisch chirurg zal een anamnese afnemen, bij een anamnese worden gerichte vragen gesteld over uw klachten, maar ook over uw medische voorgeschiedenis. Daarnaast zal de orthopedisch chirurg uw elleboog onderzoeken. Op basis hiervan kan de orthopedisch chirurg bekijken of er sprake kan zijn van een corpus liberum in de elleboog. Mogelijk is aanvullend onderzoek noodzakelijk om een juiste diagnose te kunnen stellen.

Welke onderzoeken worden gedaan?

Naast het lichamelijk onderzoek worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt. Deze kunnen vaak bevestigen of er sprake is van een gewrichtsmuis of niet. Een CT- of MRI-scan kan meer duidelijkheid geven over de eventuele schade aan het kraakbeen in het gewricht en de exacte locatie van de muis.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. E.M. Ooms

Bekijk profiel

imagedr. A.J.H. Vochteloo

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas