De Quervain

De Quervain

Wat is De Quervain?
De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols.

Wat zijn de oorzaken van De Quervain?
De pees(schede)ontsteking in de pols wordt veroorzaakt door een irritatie, vaak door een herhaalde bewegingen zoals pakken, tillen, knijpen en wringen. Reuma en diabetes kunnen ook gepaard gaan met de aandoening van De Quervain. Aan het einde van het spaakbeen aan de duimzijde lopen de pezen door een nauwe tunnel (peesschede). De binnenbekleding van de tunnel bestaat uit een slijmvlieslaag. De pezen van de duim glijden normaal soepel langs deze laag door de peesschede, maar wanneer de slijmvlieslaag ontstoken is lukt dat niet meer.


 

Klachten en symptomen

In welke levensfase komt het voor?
De ziekte van Quervain kan in iedere levensfase ontstaan.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
In het begin is er pijn aan de duimzijde van de onderarm. Wordt u niet behandeld, dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm.
Als u kracht zet met uw hand kunnen de pezen een krakend geluid maken. In ernstige gevallen ontstaat er zwelling rond het gebied van de peesschede. Voorwerpen tillen en vasthouden en het bewegen van de duim wordt dan steeds moeilijker en pijnlijker.


Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De arts stelt de diagnose door middel van lichamelijk onderzoek. 

Welke onderzoeken worden gedaan?
Er zijn geen ingewikkelde testen of röntgenonderzoeken nodig. Vaak wordt er wel een röntgenfoto gemaakt om andere oorzaken van pijn in dit gebied uit te sluiten. Gewoonlijk wordt de test van Finkelstein gedaan: leg de duim in de handpalm en maak een vuist, buig daarna de pols zijwaarts in de richting van de pink. Doet dit pijn over de peesschede aan de duimzijde, dan is het goed mogelijk dat er sprake is van peesirritatie en dat u de ziekte van De Quervain hebt.


Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Rust
U kunt proberen de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld door bij herhaalde handelingen en werken achter de computer vaker pauze te nemen. Men kan het beste onderhands tillen. Een handtherapeut kan u houdings- en tiladviezen geven en ook bekijken hoe u bijvoorbeeld uw werkplek kunt aanpassen.

Spalk
De orthopedisch chirurg kan voor zes weken een spalk voorschrijven, die de geïrriteerde pezen rust geeft. 

Medicatie
Ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen en diclofenac helpen tegen de pijn en de zwelling van het geïrriteerde slijmvlies van de peesschede. Als dit niet voldoende helpt, kan een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden) worden gegeven. Dit medicijn wordt dan in of rond de peesschede gespoten.


Operatieve behandeling

Als een niet-operatieve behandeling niet helpt en de klachten langer dan drie maanden bestaan, kan in enkele gevallen een operatie worden overwogen. Daarbij wordt onder plaatselijke verdoving het dak van de peesschede doorgenomen. Hierdoor krijgen de beide pezen in de schede meer ruimte.

Voor de operatie
Anesthesie
De te opereren pols wordt meestal verdoofd met een regionaal pijnblok (Bierse blok). Vlak voor de operatie krijgt u dit pijnblok toegediend via een infuusnaald in uw arm. De verdoving verspreidt zich door uw gehele arm, maar niet verder. Dit komt doordat de bloedvoorziening van de arm tijdelijk wordt afgesloten door een speciale opgeblazen band rond de arm. 

Tijdens de operatie
Desinfecteren en steriel afdekken
De te opereren pols wordt gepoetst met desinfecterende vloeistof en daarna wordt behalve de pols de rest van uw lichaam afgedekt met steriele doeken. Bij uw hoofd worden de doeken uit de weg gehouden  door een metalen boog.

De operatie
De handchirurg maakt, na controle of de verdoving echt volledig werkt, een kleine snede in de huid ter hoogte van de plek waar de pezen klemlopen. Vervolgens worden onderhuidse weefsels opzij geschoven totdat het  peestunneltje wordt bereikt. Vervolgens wordt het tunneltje (de peesschede) geopend in de lengterichting zodat de pezen weer vrij lopen.

Hechtingen
De wondjes worden gehecht met oplosbare hechtingen en/of met kleine hechtpleisters die op de huid worden geplakt. Na tien dagen mag u deze hechtpleisters zelf verwijderen. 

Na de operatie
Opnameduur
Een operatie aan de peesschede ter behandeling van De Quervain gebeurt altijd in een dagbehandeling. 

Complicaties
Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties zijn:
-    Een nabloeding bij de pols
-    Een infectie van de wond. Antibiotica wordt voorgeschreven afhankelijk van de ernst van de infectie. In sommige gevallen wordt de wond gespoeld.
-    Schade door de operatie aan structuren rond de pols, zoals pezen, zenuwen of bloedvaten; dit is echter zeer zeldzaam. 

Contact opnemen
Neem contact op met uw orthopedisch chirurg indien:
-    Er sprake is van een bloeding die niet stopt nadat u er 10 minuten tegenaan het gedrukt;
-    U heftige pijn hebt die niet goed reageert op de pijnmedicatie;
-    Er een infectie ontstaat van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus;
-    Er een abnormale zwelling of koorts ontstaat;
-    Het gevoel en de beweeglijkheid in uw vingers, arm en schouder na 24 uur nog niet volledig terug is. De pijnblokkade die u gekregen hebt duurt maximaal 24 uur, daarna moet alles weer normaal functioneren.

U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 3370. 
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 5560.


Beweging
Het effect na een injectie kan al na enkele dagen merkbaar zijn, maar het duurt ongeveer zes weken voor het maximale resultaat bereikt is. Het is de bedoeling dat u rustig aan de vinger zoveel mogelijk buigt en strekt om de pezen  gaandeweg weer soepel te laten glijden.

Na een operatie krijgt u een verband dat u na 24 uur mag verwijderen. U dient na verwijdering van het verband direct te starten met het buigen en strekken van de vinger of duim. Dit kan de aanvankelijk pijnlijk zijn. Wanneer u niet direct start met het bewegen van uw duim kan er littekenvorming optreden tussen de pezen en de peesschede. Dit littekenweefsel kan het herstel belemmeren.

Het optillen van zware dingen dient u de eerste drie tot vier weken te vermijden. De periode vanaf de behandeling tot volledig herstel kan tot een paar maanden duren.

Controle
Wanneer u een injectie hebt gehad dan moet u na 6 weken zelf beoordelen of de klachten over zijn. Indien u vindt dat er onvoldoende effect is dan kunt u een controleafspraak maken bij uw orthopedisch chirurg om te bespreken wat er verder nog gedaan kan worden aan uw aandoening. Na een operatieve behandeling komt u na 6 - 8 weken voor controle bij uw orthopedisch chirurg.