phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Scaphoid fractuur

Aandoening

Wat is een Scaphoid fractuur?
Een Scaphoid is fractuur is een breuk in het scheepvormig handwortelbeentje , deze ontstaat vaak na een val op uitgestrekte hand. In vergelijking met andere botten bestaat een redelijk grote kans op het niet genezen van de breuk en de vorming van pseudoartrose. Dit komt door de bijzondere doorbloeding van het scaphoid, deze is gemakkelijk verstoord door een breuk. Het risico op pseudoartrose wordt groter wanneer de breuk in eerste instantie niet (goed) behandeld wordt. 

Wat zijn de oorzaken van een Scaphoid fractuur?
Een scaphoid fractuur ontstaat vaak na een val op uitgestrekte hand. 

Klachten en symptomen

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
Klachten die kenmerkend zijn voor Scaphoid fractuur zijn een verminderde functie van de pols en pijn aan de duimzijde van de pols in het kuiltje tussen de pezen.  

Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt door uw orthopedisch chirurg gesteld op basis van uw verhaal (de anamnese) en lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek.     

Welke onderzoeken worden gedaan?
Er worden standaard röntgenfoto’s van de pols gemaakt en soms een aanvullende CT scan. 

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Een scaphoid fractuur wordt vaak met gips behandeld, met name als de stand van de breuk mooi is en de breuk stabiel. Gemiddeld gaat de pols 4-8 weken in het gips. 

Operatieve behandeling

Bij instabiele breuken of de wens tot een kortere gipsperiode ivm werk of sporten op hoog niveau wordt een operatie geadviseerd.

Voor de operatie
Anesthesie
De te opereren pols wordt meestal verdoofd met een regionaal pijnblok (een zenuwblokkade). Vlak voor de operatie krijgt u dit pijnblok toegediend door een prik bij uw sleutelbeen of oksel. Dit zorgt ervoor dat u tijdens, maar ook nog een aantal uren na de operatie geen pijn voelt. Deze pijnblokkade is meestal binnen 12 tot 24 uur uitgewerkt. 

Tijdens de operatie
De breukdelen van het scaphoid worden gefixeerd met een speciale schroef die binnen het bot zit en goede fixatie geeft. 

Hechtingen
De wondjes worden gehecht met losse hechtingen en/of met kleine hechtpleisters die op de huid worden geplakt. De hechtingen kunnen na 14 dagen worden verwijderd.

Na de operatie
Opnameduur
Een operatie gebeurt over het algemeen in dagbehandeling.

Complicaties
Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch complicaties optreden. 
De meest voorkomende complicaties zijn: 

 • een nabloeding bij de pols;
 • een infectie van de wond. Antibiotica wordt voorgeschreven afhankelijk van de ernst van de infectie en in sommige gevallen wordt de wond gespoeld;
 • schade door de operatie aan structuren rond de pols, zoals pezen, zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam;
 • het niet vastgroeien van de breuk;
 • er is een kleine kans op het ontwikkelen van koude intolerantie en dystrofie (CRPS).
   

Contact opnemen
Neem contact op met uw orthopedisch chirurg indien: 

 • een bloeding niet stopt nadat u er 10 minuten stevig tegenaan hebt gedrukt;
 • u heftige pijn ervaart die niet goed reageert op de pijnmedicatie;
 • een infectie van de wond zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus;
 • er sprake is van een abnormale zwelling of koorts;
 • het gevoel en de beweeglijkheid in uw vingers, arm en schouder 24 uur na de ingreep nog niet volledig terug is. De pijnblokkade die u krijgt werkt namelijk maximaal 24 uur, daarna moet alles weer normaal functioneren.
   

U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 708 3370.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling van OCON, telefoonnummer: 088 708 5560.  

Nabehandeling

Gips
Gedurende 2-4 weken krijgt u  een vast gips om uw onderarm. Dit gips zorgt ervoor dat uw pols rust krijgt. Hierdoor kan de breuk  aan elkaar groeien. 

Brace en handtherapie
Nadat het gips om uw onderarm verwijderd is krijgt u een afneembare brace. In deze periode wordt gestart met handtherapie volgens een vast protocol.  De brace wordt afgebouwd als de breuk genezen is. 

De gehele revalidatie neemt gemiddeld 3-4 maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Afhankelijk van het soort werk dat u doet, is dit te hervatten na 6-12 weken.

Houd uw arm, zolang deze tijdens het naar beneden hangen nog dik wordt, zoveel moglijk hoog. Doe dit met behulp van bijvoorbeeld kussens en/of een sling. Dit voorkomt extra stuwing en pijn en versnelt de genezing. U mag de arm/hand gewoon gebruiken bij lichte activiteiten, zoals bestek gebruiken, schrijven, aankleden en uitkleden.

Oefeningen
Hier vindt u een aantal oefeningen voor de gewrichten die niet ik het verband zitten. Doe deze 3 keer per dag, 5-10 keer per keer tenzij u iets anders verteld is in het ziekenhuis. Gebruik hierbij geen kracht, maar probeer wek een zo groot mogelijke beweging te maken. Als de beweging soepel gaat, kunt u het aantal geleidelijk afbouwen. Klik hier voor het instructieformulier.

Controle
4-6 weken na de operatie komt u voor controle bij uw orthopedisch chirurg.