phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Knie

De knie is het gewricht waarbij de meeste klachten voorkomen. Het is een complex gewricht, dat erg gevoelig voor blessures en andere afwijkingen zoals slijtage is. Niet voor niets worden complete congressen, tijdschriften, verenigingen en boeken aan kniechirurgie gewijd. Bij OCON is kniechirurgie dan ook een belangrijk focusgebied.
Door verregaande specialisatie hebben de kniespecialisten bij OCON veel ervaring binnen alle facetten van kniechirurgie, inclusief sportletsels, prothese- en revisiechirurgie. Hierdoor kunnen wij zowel blessures, slijtage klachten alsmede aangeboren afwijkingen van knieën met bovengemiddelde kennis en kunde behandelen. Een persoonlijke behandeling staat hierin altijd centraal.

Kwaliteit

Het bieden van hoogwaardige medische kwaliteit is een belangrijk speerpunt van OCON. Wij doen er dan ook alles aan om kwaliteit bij OCON zo goed mogelijk te waarborgen. Hieronder leest u over enkele initiatieven die hierin zijn gestart.

LROI en PROMS

Wij leveren data aan het Landelijk Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) voor onderzoek naar de kwaliteit van knie- en heupprotheses. Daarnaast worden bij onze patiënten vragenlijsten afgenomen om kwaliteit en resultaat te meten (PROM: Patiënt Reported Outcome Measurement) waarmee de ervaring van patiënten na hun behandeling wordt gemeten. Op basis van deze inzichten kan OCON haar orthopedische zorg nog meer optimaliseren voor patiënten.

Prothese revisieoverleg

Problematische protheses van knieën kunnen voor veel problemen zorgen bij een patiënt. De analyse naar wat de oorzaak is en wat de beste behandeling kan zijn is een vaak complexe zaak en traject. . Om die reden is OCON de knierevisie unit (KRU) gestart bestaande uit vier knieprothese revisie specialisten. Dit knieprothese revisie team komt 1x per 2 weken samen om patiënten met een problematische knieprothese te bespreken. Vaak worden de patiënten hiertoe ook uitgenodigd op de polikliniek. Daarnaast verrichten deze specialisten veelal gezamenlijk dergelijke revisie operaties uit. Hiermee kan OCON haar patiënten zeer veel expertise in knieprothese revisiechirurgie bieden.

Sportmedische kliniek

Sport gerelateerd letsel behandelen wij in onze sportmedische kliniek. Sportmedische kliniek OCON-Sport biedt hier een unieke formule voor sporters met knieproblemen (en overigens ook alle andere sport-gerelateerde klachten en blessures) waarbij sporters tijdens een multidisciplinair overleg kunnen worden gezien door zowel een sport-orthopeed, sportarts als sportfysiotherapeut. De behandeling wordt in dat geval gezamenlijk afgestemd voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Binnen Sportmedische Kliniek OCON-Sport wordt tevens aandacht besteed aan het preventieve screening van sporters om blessures en andere klachten te voorkomen. Niet voor niets levert OCON ook de medische zorg van de topsporters van clubs als betaald voetbal organisatie FC Twente en professionele wielerploeg Team Sunweb. Meer weten over onze sportmedische kliniek? Kijk hier.

Infectiezorg

OCON is een belangrijk referentiecentrum voor infectiezorg en loopt voorop als het gaat om het voorkomen en bestrijden van infecties bij gewrichtsprotheses. Niet voor niets is ons eigen infectiepercentage flink lager dan het landelijk gemiddelde. Deze goede resultaten hebben wij weten te behalen doordat OCON ten eerste zeer actief is met preventieve maatregelen om infecties te voorkomen. Zo is een infectiepreventie unit opgezet bestaande uit orthopedisch gespecialiseerde verpleegkundigen, operatie assistenten, anesthesie medewerkers, ziekenhuis hygiënisten en orthopedisch chirurgen. Daarnaast kent OCON een infectie unit om patiënten met een infectie zo optimaal te kunnen behandelen. Deze infectie unit omvat een wekelijks overleg tussen: microbiologen, orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in infectiezorg, orthopedische verpleegkundigen, ziekenhuishygiënisten en diëtisten. In deze ook van belang dat twee van de orthopedisch chirurgen in OCON zicht specifiek hebben gespecialiseerd in infectiezorg problematiek.

Deelname in wetenschappelijkeverenigingen

De kniespecialisten van OCON zijn actief lid van de Werkgroep Orthopedische Infecties, de Orthopaedische en Traumatologische Sportgeneeskundige Werkgroep en de werkgroep Dutch Knee Society van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV). Daarnaast zijn zij lid van de European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery andArthroscopy (ESSKA), de European Bone Joint Infection Society (EBJIS) en de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV).