phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

OCON slaagt met glans voor internationale kwaliteitstoets

Datum:08 November 2019 14:00

PERSBERICHT

 

Nog geen jaar na verzelfstandiging orthopedische kliniek

OCON slaagt met glans voor internationale kwaliteitstoets

 

HENGELO - OCON Orthopedische en Sportmedische Kliniek in Hengelo en Almelo is met vlag en wimpel geslaagd voor het internationale accreditatieprogramma Qmentum Global. OCON leverde deze prestatie nog geen jaar na de verzelfstandiging. Het is bovendien het eerste ziekenhuis in de categorie “zelfstandige instellingen voor medisch-specialistische zorg” dat volgens het vernieuwde normenkader is getoetst.

“OCON is sinds januari van dit jaar een zelfstandig orthopedisch en sportmedisch ziekenhuis. Daarom is dit een belangrijke mijlpaal in ons nog maar korte bestaan”, zegt algemeen directeur Jessica ter Hofte. “Tot januari van dit jaar verliep de accreditatie nog via ZGT, waar wij formeel toe behoorden. Dit keer moesten wij het volledig op eigen kracht zien te redden, de organisatie er klaar voor maken. Daar hebben wij met ons hele team keihard naar toe gewerkt.”

Volgens Ter Hofte is de erkenning belangrijk voor onder meer de onderhandelingen met zorgverzekeraars. “Die kunnen wij zwart op wit laten zien dat wij volgens onafhankelijke experts op alle fronten uitmuntende zorg verlenen. Voor onszelf is het een bevestiging van ons gevoel dat wij onze zaken goed op orde hebben.”

Het accreditatieprogramma werd uitgevoerd door een auditteam van het NIAZ, dat in Nederland en Vlaanderen controleert of zorginstellingen de kwaliteit en veiligheid van de zorg op orde hebben. NIAZ doet dit aan de hand van het eerder genoemde accreditatieprogramma dat wereldwijd in meer dan 1100 zorgorganisaties en verspreid over 7000 locaties wordt gebruikt. Het programma wordt regelmatig geactualiseerd in nauw overleg met de zorgprofessionals en aansluitend bij vernieuwde wet- en regelgeving. Dit heeft recent tot verdere aanscherping geleid. Vanaf januari geldt daarom het uitgebreide programma Qmentum Global. OCON behoort tot de eerste drie ziekenhuizen in ons land die al volgens het nieuwe normenkader zijn getoetst.

“Ondanks onze overtuiging dat wij goed werk leveren, was toch sprake van een gezonde spanning in de week dat de audit werd uitgevoerd”, zegt staffunctionaris Dagmar Wikkerink. Zij coördineerde het hele proces. “Er bleef vier dagen lang geen deur gesloten, geen onderwerp onbesproken. De audit behelst vier zeer uitgebreide sets van criteria waarvoor je een minimale score moet behalen. Drie sets criteria hebben wij afgesloten met een 100 procent score, de vierde met 98,6 procent. Enig verbeterpunt is dat we ons ethisch beleid nog verder moeten uitwerken. Dat gaan we uiteraard doen. Bij het NIAZ was men zeer onder de indruk. Een dergelijke uitkomst van een jonge organisatie als de onze hadden ze nog niet eerder meegemaakt”.