phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Spelregels bij kruisbandletsel

Datum:09 October 2019 12:13

Je zwikt door je knie, hoort een akelig geluid, krijgt een verlamd gevoel en meteen wordt de knie heel warm. Herkenbare verschijnselen voor mensen die hun kruisband afscheuren. En hoewel elke patiënt anders is en ook elke revalidatie anders verloopt, kregen ze op de interactieve informatieavond van FC Kruisband in de Grolsch Veste volop tips en adviezen. Hier lees je de spelregels in vogelvlucht:

Ex-voetballer Youri Mulder, scheurde in 1997 zijn voorste kruisband:

‘Wees kritisch op wat medici voorstellen, of het nou de orthopeed of de fysiotherapeut is. Verdiep je er ook in en laat de knie voldoende herstellen voor je je laat opereren. Maak na de operatie geen wedstrijd van je revalidatie maar probeer je motivatie te houden uit elk stapje dat je vooruit gaat. En als ze zeggen dat je er weer klaar voor bent, wacht dan nog maar twee weken’.

Orthopedisch chirurg en kniespecialist Roy Hoogeslag van OCON:

‘Of je wel of niet geopereerd moet of wilt worden verschilt per persoon. Heb je nog voldoende stabiliteit in je knie en stel je weinig eisen aan de knie, dan kun je zelfs zonder operatie vaak nog wel een weinig belastende sport als fietsen of zwemmen doen,  soms zelfs hardlopen. Maar doe je aan kap- en draaisporten zoals voetbal en handbal dan is de kans op opnieuw zwikken en daarmee extra schade groot’. 

‘Voordat wij gaan opereren moet de knie na het ongeval eerst goed afkoelen. Je moet de knie weer goed en volledig kunnen buigen en strekken, kunnen lopen en de spierkracht en controle later herstellen. Hoe lang dat duurt verschilt per patiënt, meestal tussen de drie en zes weken voor we overgaan tot operatie’.

‘En nog een voor de hand liggend advies: Zorg dat je je kruisband niet scheurt. Veel blessures ontstaan door oververmoeidheid en gebrek aan focus’.

Master sportfysiotherapeut Ralph Speerstra van FC Twente over de revalidatie:

‘Heb geduld. ‘In het begin is te veel en te snel willen de grootste valkuil. Maar stel jezelf wel gefaseerd bloot aan nieuwe activiteiten. Dat kan best eng zijn maar alleen zo boek je vooruitgang. Je moet er zelf veel tijd en energie in steken’. 

‘De overgang van het krachthonk terug naar je team kan nog een flinke tegenvaller zijn. Dat je in het krachthonk helemaal klaar lijkt, betekent niet dat je weer volop met je team mee kunt doen. Bouw dit rustig op’.