phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Onderzoek 'Return to sports bepaling na voorste kruisbandreconstructie'

Om te bepalen of patiënten na een voorste kruisbandreconstructie voldoende hersteld zijn om terug te keren naar hun sportieve activiteiten (bijv. voetbal of volleybal), doen ze bij OCON een serie van testen onder begeleiding van de fysiotherapeut. De patiënt maakt onder andere een aantal sprongen (hoptesten), waarbij de fysiotherapeut kijkt of de knie stabiel blijft tijdens het landen. Het is met het blote oog echter erg moeilijk te zien hoe stabiel een knie is bij een landing, omdat het om zeer kleine ‘wiebelende’ bewegingen gaat. Het is dan al helemaal moeilijk om daar een bepaalde waarde aan te geven. 

Bij OCON doen we onderzoek naar het gebruik van bewegingssensoren (Xsens) die heel nauwkeurig, in 3D, de hoeken en bewegingen van de knie kunnen meten. Zo weten we precies wat er gebeurt tijdens de landing en kunnen we ook in waardes uitdrukken hoe stabiel de knie van de patiënt echt is tijdens sprongtesten.

Momenteel kijken we naar de mogelijkheden om de standaard hoptesten uit te breiden met een zogenaamde neurocognitieve lading. Hierbij mag een patiënt pas springen als een lampje aangaat, of als het lampje een bepaalde kleur toont. Hierdoor wordt de patiënt enigszins afgeleid van de daadwerkelijke sprongtaak. We kijken zowel naar de beweegpatronen (bijvoorbeeld kniehoeken) als naar de spieractivatiepatronen (bijvoorbeeld wanneer welke spier actief is). De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat we een beter advies kunnen uitbrengen over de mate van herstel van de knie, waardoor patiënten dus niet meer te vroeg goedgekeurd worden om terug te mogen keren naar hoogrisicovolle draai- en kapsporten. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met de Universiteit Twente en Roessingh Research and Development.

We blijven patiënten en gezonde controles werven, om een uiteindelijke studiepopulatie van 60 personen te behalen.

Ben je geïnteresseerd in dit onderzoek (we zoeken nog vrijwilligers!), of in de mogelijkheden om stage te lopen bij OCON? Neem dan gerust contact op met Feike de Graaff via f.dgraaff@ocon.nl.

 


 

Nooit meer een onderzoek missen?